Графік роботи:

понеділок - четвер з 8.00 до 17.00, п`ятниця з 8.00 до 16.00

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет міністрів України
ГУДС
Миколаївська обласна державна адміністрація
Міністерство соціальної політики України
Миколаївська обласна рада Координаційний центр з надання правової допомоги Департамент соціального захисту населення

Сімейний патронат: коротко про головне

Сімейний патронат: коротко про головне
1 Квітня 2019 р.

Що таке «патронат над дитиною»?

Це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на   період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

 

Що дає послуга «патронат над дитиною» самій дитині?

- забезпечує захист її прав;

- надає дитині та її сім’ї послуги, спрямовані на повернення дитини у сім’ю та забезпечення найкращих інтересів дитини.

 

Хто підтримує дитину в сім’ї патронатного вихователя?

З моменту влаштування дитини під патронат саме патронатний вихователь несе повну відповідальність за життя, збереження та поліпшення здоров’я дитини.  

Він професійно та майстерно налагоджує стосунки з дитиною, яку розлучено зі своїми батьками, оцінює її потреби, створює сприятливі, комфортні умови для розвитку та соціально-психологічної реабілітації дитини, формує чи підтримує важливі для неї родинні стосунки, а також готує дитину до повернення у свою родину або допомагає налагодженню контактів дитини з її новою сім’єю.  

Так як послуга має надаватися на високому професійному рівні, особи, які виявили бажання стати патронатними вихователями (кандидати у патронатні вихователі), мають відповідати визначеним законодавством вимогам, а також пройти спеціальне навчання.

 

Якщо Ви бажаєте підтримати дитину та стати патронатним вихователем, вам необхідно звернутися до центру СССДМ за місцем проживання та надати відповідний пакет документів:

•        заяву;

•        копію свого паспорта та кандидата у помічники патронатного вихователя;

•        копію трудової книжки (за наявності);

•        висновки про стан свого здоров’я та кандидата у помічники патронатного вихователя;

•        довідки від нарколога, психіатра та фтизіатра, у т.ч. і для осіб, які проживають разом з кандидатом у патронатні вихователі;

•        довідки про відсутність судимості, у т.ч. і у повнолітніх членів сім’ї, які проживають разом з кандидатом у патронатні вихователі;

•        документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;

•        письмову згоду на влаштування дітей до цієї сім’ї усіх повнолітніх членів сім’ї кандидата у патронатні вихователі, які проживають разом з ним, а також дітей, за умови досягнення ними віку, коли вони спроможні самостійно висловлювати свою думку.

 

 

Патронатні вихователі отримують грошову допомогу (за надання послуг та утримання дітей відповідного віку і кількості) та професійну підтримку.

  весь список