Графік роботи:

понеділок - четвер з 8.00 до 17.00, п`ятниця з 8.00 до 16.00

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет міністрів України
ГУДС
Миколаївська обласна державна адміністрація
Міністерство соціальної політики України
Миколаївська обласна рада Координаційний центр з надання правової допомоги Департамент соціального захисту населення

24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом

24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом
24 Березня 2016 р.

У 1993 році рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) туберкульоз був визнаний глобальною надзвичайною проблемою, а день 24 березня – Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом. Національний Український День боротьби з туберкульозом в 2016 році проходить під гаслом «Обєднаймось, щоб покласти край туберкульозу».

З 1995 року ВООЗ оголошено епідемію туберкульозу в Україні, коли епідеміологічний поріг захворюваності перевищив – 1,4% населення.

Південно-східні регіони України, в тому числі Миколаївська область відносяться до зон високого ризику захворюваності на туберкульоз. За підсумками 2015 року по рівню захворюваності область посіла шосте місце в Україні після Одеської, Херсонської, Дніпропетровської, Кіровоградської та Київської областей.

Ситуація в Україні та області ускладнюється епідемією ВІЛ-інфекції/СНІДу, тому боротьба повинна об’єднувати зусилля медичних працівників в сфері протитуберкульозної, наркологічної, інфекційної, дерматовенерологічної служб.

Проблемою для України і області є зростання хіміорезистентного туберкульозу, частота хіміорезистентності (нечутливості мікробактерій до протитуберкульозних ліків) серед вперше виявлених випадків становить близько 20%, серед повторних випадків – до 75%. Велика кількість хворих з резистентними формами туберкульозу прибувають з місць позбавлення волі.

Попередження розвитку резистентного туберкульозу є безперервне лікування протитуберкульозними ліками. На виконання заходів обласної Програми протидії захворюванню на туберкульоз проводиться закупівля ліків. Область забезпечена ліками на 100%. Лікування туберкульозу – безкоштовне.

Для зниження захворюваності на туберкульоз актуальним питанням є своєчасне виявлення хвороби, для цього щорічно проводиться безкоштовне флюорографічне обстеження населення, в першу чергу  з груп ризику на туберкульоз, стаціонарними та пересувними рентгенапаратами.

Велика увага приділяється бактеріоскопічному обстеженню населення з підозрою на туберкульоз, що сприяє виявленню, ізоляції хворих та попередженню розповсюдження інфекції.

Для ознайомлення населення з характерними ознаками туберкульозу в області впроваджено скринінгове анкетування, створена мережа закладів для лабораторної діагностики туберкульозу, проводиться інформаційно-розяснювальна робота, особливо серед молоді.

  весь список